
Leerlingen gaan de boer op
Vernieuwing tijdens Landbouwdag Alkmaar
De invulling van de Landbouwdag Alkmaar is gebaseerd op een jarenlange traditie. Door een veranderende kijk op dierenwelzijn, vernieuwing van wet- en regelgeving en maatschappelijke veranderingen wordt de koers van de Landbouwdag gewijzigd om van dit jaarlijks terugkerende evenement een toekomstbestendige en aantrekkelijke dag te maken die een bredere doelgroep aanspreekt. Bij de invulling hiervan speelt opleider Vonk Alkmaar een belangrijke rol.
In het verleden werd er door koeien, schapen en geiten een belangrijke plek ingenomen tijdens de Landbouwdag. Cock Smit, docent Voeding aan Vonk Alkmaar, hierover: “De samenwerking met het voormalige Clusius College en het huidige Vonk Alkmaar is ontstaan toen de tentoonstellen van vee om meerdere redenen niet meer mogelijk was. Dat had te maken met de veranderende kijk op dierenwelzijn, maar kwam vooral door ziektes als mond-en-klauwzeer, waardoor er simpelweg een verbod op kwam. Paarden konden echter wel onderdeel zijn van de Landbouwdag en omdat wij de opleiding Paardenhouderij aanbieden, was de link snel gelegd. Sindsdien zijn de paarden niet meer weg te denken tijdens de Landbouwdag.”
Groeiende rol voor Vonk Alkmaar
Door zitting te nemen in het bestuur van de Landbouwdag, is de rol van Vonk Alkmaar in de loop der jaren gegroeid. “We zijn gaan kijken welke andere opleidingen in ons aanbod goed passen bij de Landbouwdag. Zo hebben we ook de opleiding Dierverzorging en de opleiding Voeding die deelnemen aan het evenement. Deze laatste opleiding is gelinkt aan de agrarische sector, want wat de boer produceert is waar onze opleiding om draait. In de voedingssector wordt de herkomst van producten steeds belangrijker. Mensen willen weten waar hun voedsel vandaan komt en ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol. Het hele proces in de voedselketen, van land naar klant, is sinds een aantal jaar een hot item. Daar spelen we tijdens de opleiding op in en dat laten we tijdens de Landbouwdag ook zien. Dat we deze opleiding in Alkmaar aanbieden is nog niet bij het grote publiek bekend. De Landbouwdag is voor ons een uitgelezen kans om te laten zien wat de opleiding inhoudt. Daarom is er dit jaar ook een Vonk-plein: een educatief plein waar we ons als opleider presenteren.”
Invulling van de Landbouwdag
De invulling van de Landbouwdag is aan het veranderen en dit jaar is een nieuw plan uitgerold om het evenement toekomstbestendig te maken. Cock: “Vroeger ging de boer naar de markt om vee te verkopen, maar die noodzaak is er niet meer. Om ook in de toekomst nog bestaansrecht te hebben, wordt de Landbouwdag daarom stapsgewijs deels anders ingevuld in de komende jaren. Wat blijft tijdens het historische evenement, dat dit jaar 140 jaar bestaat, zijn de paarden en de lappendag, twee fundamentele onderdelen.”
De Landbouwdag is ook onderdeel van het lesprogramma van Vonk geworden. “Studenten krijgen tijdens de opleiding de opdracht een eigen bedrijf te starten. Deze zelfbedachte en -ontwikkelde startup is een minionderneming waarin ze aan de slag gaan met voedsel. Bij de ontwikkeling van hun product komen alle facetten van het ondernemen aan bod: van startkapitaal en kostprijsberekening tot voedselveiligheid en het op de markt en aan de man brengen.”
Tijdens de Landbouwdag gaan studenten letterlijk de boer op. “Afgelopen jaar resulteerde dat bijvoorbeeld in shoarma van knolselderij van boer Ted. Een prachtig voorbeeld van een samenwerking met een regionale boer. Het product is niet alleen duurzaam, omdat het maar weinig kilometers heeft afgelegd, het is ook nog eens een goed alternatief voor vlees. De shoarma vond vorig jaar op de Landbouwdag gretig aftrek bij de bezoekers en bood ons de perfecte gelegenheid om met bezoekers het gesprek aan te gaan over de opleiding. Kijk, wat een bakker doet is voor iedereen duidelijk, maar wat je met de opleiding Voeding kunt doen is veel minder concreet. Terwijl je met deze opleiding bijvoorbeeld bij een kwaliteitsdienst of in de productie kunt werken, maar ook een commerciële functie kunt bekleden of leefstijladvies kunt geven.”
Meer zichtbaar maken van de landbouwsector
Volgens Cock is een Landbouwdag belangrijk om te laten zien waar de landbouwsector mee bezig is. “De maatschappelijke blik is veranderd. We kunnen allemaal wat vinden van agrariërs, maar juist het gesprek met elkaar aangaan is belangrijk voor een beter inzicht en meer begrip voor elkaar. Zo kunnen we tijdens de Landbouwdag ook laten zien dat er goede dingen gebeuren. Dat er heel veel innovatie plaatsvindt in de sector en dat duurzaamheid daar om meerdere redenen een belangrijk onderdeel van is. Weet je dat de agrarische sector de aanjager is van de digitalisering? Er wordt al jaren gewerkt met bijvoorbeeld GPS-systemen, zelfrijdende trekkers of drones om maar een paar voorbeelden te noemen. Dat de sector duurzamer is dan veel mensen denken en dat dat allemaal in de achtertuin van Alkmaar plaatsvindt: dat maakt de Landbouwdag Alkmaar nu misschien nog wel relevanter dan ooit.”