Bezienswaardigheden De Rijp & Graft

In de Rijp & Graft zijn er vele mooie dingen te zien. De geschiedenis van De Rijp & Graft heeft ervoor gezorgd dat er vele musea, raadhuizen en kerken te bezoeken zijn. Heb je ondertussen trek gekregen in nostalgische snoepjes? Ook deze zijn hier te vinden.

Raadhuis De Rijp

Het raadhuis van De Rijp (1630) is ontworpen door Jan Adriaenszn Leeghwater. De raad- en rechtzaal op de bovenverdieping is te huur als trouw- of vergaderruimte. In de voormalige Waag bevindt zicht de VVV.

Met zijn drie sierlijke topgevels, zadelzak en vensters met gedecoreerde boogtrommels, is het raadhuis een fraai voorbeeld van Hollandse renaissancebouwkunst. Voor het raadhuis staat de buste van Leeghwater. Het Raadhuis bezoeken? Kijk bij Arrangementen.

VVV De Rijp, Kleine Dam 1:

April t/m september: dinsdag t/m zondag van 12.00-15.00 uur.

Oktober: 1, 7 en 8 oktober van 12.00-15.00 uur. In de Herfstvakantie van 14 tot en met 29 oktober van 12.00-15.00 uur.

Grote Kerk De Rijp

Gebouwd in 1529 als één-beukige stenen kerk op de plek van een vijftiende-eeuwse houten kapel. Bij de grote brand van 1654 die tweederde deel van De Rijp in as legde, bleven de muren van de kerk en het onderste deel van de toren gespaard. Een van de mooiste onderdleen van het interieur is de beroemde, nagenoeg complete reeks van 23 gebrandschilderde ramen, de 'Rijper Glazen'.

Grote Kerk De Rijp, Grote Dam 5 is geopend in:

mei/juni/september: vrijdag, zaterdag & zondag van 13.30 tot 16.30 uur.

juli & augustus: dinsdag t/m zondag van 13.30 tot 16.30 uur.

De Groene Zwaan

De Groene Zwaan is een voormalige Lutherse kerk in het historische dorp De Rijp in Noord-Holland. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw is het in gebruik als cultureel centrum. Vrijwilligers organiseren er evenementen voor alle leeftijden: live muziek, filmhuis, literair café, theater, cabaret, walking dinners en lezingen. De Groene Zwaan is ook te huur voor privéfeesten.

De Groene Zwaan, Rechtestraat 12

Museum In 't Houten Huis

Museum In 't Houten Huis biedt een overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. Waar het water land werd, maar de houten huizen bleven. Het museum heeft tentoonstellingen over historie, cultuur en kunst.

Museum In 't Houten Huis, Tuingracht 13 is geopend van:

half april t/m half oktober: dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur

juni t/m augustus: dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur

half oktober t/m half april: zondag van 13:00 tot 17:00 uur

Bram & Aagie

Het Kleinste Snoepwinkeltje van Nederland staat in Graft, hier vind je heerlijke nostalgische snoepjes. Met je AlkmaarPas krijg je €0,50 korting op een snoepzakje naar keuze en een snoepzakje t.w.v. €2,50 cadeau tijdens de rondvaart.

Bram & Aagie, Raadhuisstraat 21 Graft

Raadhuis Graft

Het voormalige Raadhuis Graft werd in 1613 gebouwd in opdracht van Prins Maurits. Het gebouw werd volledig gebouwd in de Hollandse Renaissancestijl. Kenmerkend hiervoor zijn het gecombineerde gebruik van baksteen en natuursteen, de uitbundige versiering met decoratief metselwerk, blokjes zandsteen gevelstenen en gebeeldhouwde figuren.


Sinds 1970, het jaar dat Graft en De Rijp samen de gemeenste Graft-De Rijp vormden, doet het gebouw geen dienst meer als raadhuis. Het oude raadhuis is wel dienst blijven doen als trouwlocatie. Ook vind je in het Raadhuis een dépendance van Museum In 't Houten Huis, museum voor het Schermereiland. Jaarlijks worden hier wisselende exposities gehouden.

Raadhuis Graft, Raadhuisstraat 22 Graft

Noordeinder vermaning

De huidige Noordeinder Vermaning, van oorsprong een Doopsgezinde Kerk, verving in 1974 een houten kerk die zich aan de overkant van de straat bevond. De kerk is in een sobere, ietwat eclectische trant gebouwd. Het interieur is nauwelijks van ornamenten voorzien. Juweel in het interieur is het unieke uit 1793 daterende orgel dat door Johannes Stephanus Strümpler is gebouwd. Achter de kerk in een picknickplaats aangelegd.

De Noordeinder Vermaning, Noordeinde 18, Noordeinde

Zerkenvloer

Naast het Raadhuis van Graft heeft tot 1952 een 17e eeuwse kerk gestaan. Halverwege de vorige eeuw werd besloten de oude kerk te slopen. De zerkenvloer en fundatie liggen er echter nog. De zerkenvloer is een Rijksmonument.

In 2006-2007 is de zerkenvloer volledig gerestaureerd en toegankelijk gemaakt als stiltebelevingsplek. Ook staat er een informatiezuil. Druk op de knop en luister naar de mooiste verhalen over de Grafters, gedichten en muziek.


Zerkenvloer, Raadhuisstraat 22, Graft

Museum Jan Boon

Jan Boon (1758-1847) was de laatste telg uit de familie Boon die behoorde tot een van de belangrijkste reders- en koopmansgeslachten uit De Rijp. Door hun economisch overwicht oefenden zij een grote invloed uit op het maatschappelijk leven. Hij bepaalde dat na zijn dood uit zijn vermogen een fonds moest worden opgericht om de werkloosheid en armoede in De Rijp te bestrijden. Ook nu nog ondersteunt dit fond projecten.

Museum Jan Boon, Rechtestraat 148 is geopend in:

juli en augustus: zaterdag & zondag van 13.30-16.30

Modelbouwmuseum De Rijper Eilanden

De Modelbouwgroep De Rijper Eilanden bouwt al vele jaren op de zolder van hotel De Rijper Eilanden aan een modelspoorbaan. Deze bestaat uit twee gedeelten. het ene deel stelt een Hollands landschap vooor met karakteristieke Hollandse dorpen en bruggen. Het andere deel bestaat uit een Duits landschap met de Dom van Keulen en een aantal Rijnbruggen. Iedereen die wil komen kijken is op woensdag welkom tussen 10.00 en 17.00 uur.

Modelbouwmuseum De Rijper Eilanden, Zuiddijk 2A

Beeld Jan Jaszn. Weltevree

De Rijp was de plaats waar Jan Janszn. Weltevree of Pak Yon (1595) vandaan kwam. In Nederland is hij niet zo bekend, maar in Korea is het verhaal van Pak Yon, van schipbreukeling tot Nederlandse raadsheer van Koreaanse koning, in alle geschiedenisboeken terug te vinden. Regelmatig verschijnen Koreaanse toeristen in De Rijp, om even op de foto te gaan met het modernistische beeld van Pak Yon.

Het standbeeld staat naast de Grote Kerk in De Rijp.