
Geschiedenis van de Alkmaarse Kaasmarkt
Bijna 700 jaar geleden was Alkmaar al een kaasstad. Uit historische stukken blijkt dat Alkmaar in het jaar 1365 al een kaasweegschaal had. Over traditie gesproken!

De kaasmarkt in 1365
Bijna 700 jaar geleden was Alkmaar al een kaasstad. Uit historische stukken blijkt dat Alkmaar in het jaar 1365 al een kaasweegschaal had. Over traditie gesproken!Al honderden jaren wordt er in Alkmaar op traditionele wijze kaas verhandeld, en ook al honderden jaren moeten de zware kazen aan- en afgevoerd worden op het Waagplein. Kaas is zwaar – daar zijn dus sterke mannen voor nodig.

1593 - Oprichting Kaasdragersgilde
Op 17 juni 1593 werd het Alkmaarse Kaasdragersgilde opgericht. Al meer dan 400 jaar doen de kaasdragers van de vier verschillende ‘vemen’ op traditionele wijze hun werk.

18e en 19e eeuw- het Waagplein te klein
De status van Alkmaar als kaasstad werd door de jaren heen steeds bekender en de Kaasmarkt werd populairder. Er vonden er maar liefst vier kaasmarkten per week plaats, deze duurden vaak tot één uur ’s nachts! Het Waagplein werd in die jaren te klein voor alle kaas. Markt was in die dagen dé economische motor, dus werden er af en toe huizen gesloopt om het marktplein te vergroten.

De tweede wereldoorlog
In WOII vond er in Alkmaar tijdelijk geen Kaasmarkt plaats.
De kaas was nog op de bon, dus het water liep menig bezoeker in de mond bij het zien van zoveel heerlijke kaas bij elkaar.

Functies binnen het Kaasdragersgilde
Er zijn een aantal functies binnen het gilde, namelijk de zetters, ingooiers, noodhulp, vastman, tasman, voorman, kaasvader, knecht, bottelier en provoost.
- De zetters plaatsen de kazen op de markt vanuit de vrachtwagen en beladen de berries.
- De ingooiers laden, wanneer de kazen gewogen zijn, de kazen in houten handkarren en brengen ze terug naar de vrachtwagen.
- De tasman staat bij de weegschaal en is het langste in dienst.
- De voorman staat aan het hoofd van de veem en is de oudste man hiervan.
- De kaasvader staat aan het hoofd van alle vier de vemen.
- De knecht is het hulpje van de kaasvader en moet de toiletten en het stoepje voor het waaggebouw schoonhouden.
- Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het ophangen van de bel.
- De provoost is verantwoordelijk voor het innen van de boetes.
Voordat je kaasdrager wordt, ben je eerst voor twee jaar de noodhulp. Daarna mag hij toetreden in het gilde en krijgt hij zijn bijnaam. - De vastman is een ervaren kaasdrager die in een van de vemen werkt.
- De bottelier is verantwoordelijk voor de drankjes.

Kaasdrager worden
Zie jij jezelf al in de heldenrol van kaasdrager? Word dan noodhulp op de Alkmaarse Kaasmarkt. Ben je twee jaar noodhulp, dan maak je kans op een vast lidmaatschap van het Kaasdragersgilde. Je bent dan ‘vastman’. Als het Kaasdragersgilde op zoek is naar nieuwe noodhulpen, maken zij dit bekend op hun facebookpagina.
Kaasmeisje of kaasjongen worden
Kaasmeisjes en kaasjongens informeren de bezoekers van de Kaasmarkt over wat er allemaal te zien is op de Kaasmarkt. Wil je kaasmeisje of kaasjongen worden op de Alkmaarse Kaasmarkt? Neem dan contact op met Alkmaar Marketing door een mailtje te sturen naar info@alkmaarmarketing.nl.