Oude foto van het ijkkantoor en school in Alkmaar

Toen en nu: 6x historische panden in Alkmaar

Voor deze blog doken wij in de historie van zes bekende Alkmaarse panden. Ken jij de verhalen al?

Oude foto van het Raam van N.L. Zaak met fietsonderdelen achter het raam

N.L. Zaak - Restaurant 1480

De N.L. Zaak werd in 1929 gerund door de familie Kooij en werd in 1980 overgenomen door de gebroeders P. en T. Kooij, waarna ook het assortiment groeide naar o.a. fietsonderdelen en reparaties. 

In het op één na oudste gebouw van Alkmaar is begin oktober 2014 het restaurant 1480 geopend. 1480 verwijst naar het geschatte bouwjaar van dit pand. Dit is te zien aan hun huidige interieur en styling, want er is tijdens de renovatie en verbouwing op een bijzondere manier rekening gehouden met de authenticiteit.

Mient 16, Alkmaar

Oude foto van gevangenis Schutterswei met auto's geparkeerd

Gevangenis Schutterswei - Fletcher Hotel

Gevangenis Schutterswei, gelegen in de Alkmaarderhout, stamt uit het jaar 1884. Pas in 1950 heeft de gevangenis haar naam gekregen, die verwijst naar het veld waar de Alkmaarse Schutterij ooit haar oefenterrein had. Na flink wat uitbreidingen aan het gebouw bood de inrichting uiteindelijk plek aan 122 gedetineerden.

In de gevangenis hebben o.a. Willem Holleeder, Stanley Hillis , Heer Olivier en 'Pistolen Paultje' Paul Wilking vastgezeten. Eind 2013 is de gevangenis gesloten en werd het in gebruik genomen als filmlocatie voor de serie Celblok H.

In 2020 opende Hotel The Fallon haar deuren. Het hotel had 102 kamers met luxe voorzieningen, vergaderzalen en een restaurant (D'Arrêt). Sinds 2025 is het pand over genomen door Fletcher Hotels en gaat het vanaf heden door als Fletcher Hotel-Restaurant De Oude Gevangenis-Alkmaar.

Prins Bernhardlaan 16, Alkmaar

Oude foto van de mensen die bij proeflokaal de boem staan

Proeflokaal de Boom en het Biermuseum

Dit 17de eeuwse pand op de hoek van de Houttil werd in 1647 Bierbrouwerij de Boom. Na ongeveer 100 jaar, sloot de brouwerij zijn deuren. Daarna diende het gebouw als pakhuis. 

Het oude pakhuis (voormalig gebouw van bierbrouwerij de Boom) is in 1905 afgebroken en dit pakhuis is ervoor in de plaats gekomen. De gevelsteen is vanuit het oude gebouw in het nieuwe gebouw overgeplaatst.

"Proeflokaal de Boom" opende in 1986 haar deuren en een jaar later opende het "Nationaal Biermuseum De Boom". Samen zorgen ze ervoor dat de 'ziel' van het gebouw nu nog te proeven is! Bovendien wordt er in het Biermuseum hard gewerkt aan een uitgebreide metamorfose.

Houttil 1, Alkmaar

Oude foto van het ijkkantoor en school in Alkmaar

IJkkantoor en school - De Eendracht

Het IJkgebouw dateert uit 1876 en begon als het IJkkantoor. Vanaf 1909 werd het een handelsdagschool (zie foto) gevolgd door een BLO-school en in 1990 het Komité Ontwikkelingshulp Overdie en Kooimeer en Parkhof, met in het bijgebouw een muziekcentrum voor jongeren. Uiteindelijk heeft het jaren leeggestaan en raakte het pand verwaarloosd.

Na een flinke restauratie en metamorfose hebben de eigenaren van het huidige restaurant Het IJkgebouw er iets prachtigs van gemaakt. Herinneringen aan het oude gebouw gaan arm in arm met de herinneringen die we hebben opgedaan op o.a. het mooie terras van het restaurant. De eigenaren hebben het IJkgebouw verkocht en vanaf heden zit hier restaurant De Eendracht. Een ontmoetingsplek in Alkmaar en een ideale plek om te genieten van goed gezelschap en goed eten.

Alckmariapad 2, Alkmaar

Oude foto van molen de gouden Engel

Molen de Gouden Engel & de Molenschuur

Deze stellingmolen en de molenschuur langs het Noord-Hollands Kanaal zijn relatief nieuw. Wel stond er van 1866-71 een maalderij en een molenaarshuisje. Stichting Johannes Bos heeft het in 2009 voor elkaar gekregen om deze in hun originele staat terug te brengen tot molen en restaurant. 

Meelmolen de Gouden Engel werkt op windkracht en produceert meel, dat in de molenwinkel samen met andere biologische producten wordt verkocht. Restaurant de Molenschuur biedt op dit moment een menu voor thuis. 

Kanaaldijk 236, Koedijk

Oude foto van de Gasfabriek in Alkmaar

Gasfabriek - Gas!fabriek

De gasfabriek werd in 1853 gebouwd tussen de Kanaalkade en de Paardenmarkt en 1882 werd deze omgedoopt tot Gemeente Gasfabriek. Later wordt er door behoefte aan grotere capaciteit een nieuw complex opgericht aan de Helderseweg.

In 2017 heeft de oude gasfabriek haar nieuwe functie gekregen als evenementenlocatie, restaurant en plek om te flexwerken en vergaderen, de GAS!FABRIEK. Ze hebben een passie voor puur eten en stadslandbouw en organiseren allerlei bijzondere activiteiten en evenementen. 

Helderseweg 28, Alkmaar