traptrede stadhuis Alkmaar

Vrouwen van Alkmaar stadwandeling


Vrouwen van Alkmaar stadwandeling op de kaart

Welkom in Alkmaar

Een stad vol geschiedenis en mooie verhalen. De geschiedenisboeken worden veelal gedomineerd door verhalen over invloedrijke mannen, maar uiteraard zijn er ook meer dan genoeg verhalen te vinden over de vrouwen van Alkmaar! Er zijn stoere, dappere, mooie, slimme, grappige en criminele vrouwen geweest die de stad hebben gemaakt tot wat het nu is. Tijdens deze wandeling ontdek je alles over hen!

struikelstenen Alkmaar


1. Waagplein
We beginnen onze wandeling op het Waagplein. Op het Waagplein is het Waaggebouw niet te missen. Het pand wat nu dienstdoet om op vrijdagen tijdens de kaasmarkt kaas te wegen en waar de VVV en het Kaasmuseum zijn gehuisvest, is gebouwd rond 1390 als Heilig Geest Gasthuis. Ook hier zwaaiden vrouwen de scepter en werden onder andere arme reizigers en zieken door hen opgevangen.

2. Struikelstenen
Op het ‘kruispunt’ van de Achterstraat en de Magdalenenstraat nummer 53 vind je aan de linkerkant in het plaveisel twee zogenaamde herdenkingsstenen. De stenen die je hier ziet zijn geplaatst voor Alida en Jeanette Prins. Deze zussen van Joodse komaf woonden in Alkmaar op de Emmastraat en beheerden de apotheek die hier op de Magdalenenstraat gevestigd was. De dames waren bekende en geliefde Alkmaarders.

ingang stadhuis Alkmaar


5. Het Stadhuis
Het prachtige stadhuis valt gelijk op, uit 1520. Op deze plek werd vroeger recht gesproken en is de plek waar van oudsher de gemeenteraad en het College van Burgemeester en Wethouder zetelt. Dat de geschiedenis van Alkmaar al twee vrouwelijk burgemeesters kent, Marie van Rossen (aangetreden in 2001) en Anja Schouten (aangetreden in 2021) is niet altijd zo vanzelfsprekend geweest.

11. Rijke Stinkerds
Tot 1830 werden rijke mensen in de kerk begraven. Om begraven te worden in de kerk moest je wel heel rijk zijn. Dit was niet voor iedereen weggelegd. Er zijn in de Grote Kerk meer dan 1000 mensen begraven geweest. De uitdrukking rijke stinkerd komt voort uit dit gebruik. De stank moet enorm geweest zijn… 

Een van deze rijken was Oopjen Coppit. We kennen haar natuurlijk als Oopjen van het schilderij van Rembrandt. Samen met haar echtgenoot Marten Soolmans werd zij geportretteerd. Deze schilderijen zijn in 2015 door Nederland en Frankrijk gezamenlijk aangekocht en zijn om en om te bewonderen in het Rijksmuseum in Amsterdam en het Louvre in Parijs. Na het overlijden van de tweede man van Oopjen is zij bij haar zoon in Alkmaar gaan wonen en na haar overlijden hier begraven

Beel van Geertruida Bosboom-Toussant

13. Hofje van Splinter 
Het pand na de gracht op de hoek is het Hofje van Splinter . Margaretha was dochter van rijke ouders en haar man was een hoge beroepsmilitair. Margaretha bleef na de dood van haar ouders en man niet onbemiddeld achter. 
Het Hofje van Splinter is alleen te bezoeken tijdens openingstijden. Betreed het Hofje met gepaste rust.

14. Geertruida Bosboom - Toussant
Aan de overkant van de Kennemerstraatweg zie je het borstbeeld van de bekende Alkmaarse schrijfster Geertruida Bosboom-Toussaint, ook wel bekend als ‘Truitje’.

15. Het beeld van Maria Tessel-schade Roemer Visser
Op het hoekje van het Kennemer Bolwerk en de brug vind je het beeld van Maria Tessel-schade Roemer Visser (1594-1649), een van de rijkste vrouwen van Alkmaar.

Beeld van Truus Wijsmuller-Meijer met truus ernaast

17. Studio en woonhuis van gezusters Vlaanderen
Op nummer 287 aan de Oudegracht bevond zich de studio en het woonhuis van de zusters Tonnie (1901-1993) en Sophie (1905-1995) Vlaanderen.

20. Het beeld van Truus Wijsmuller - Meijer
Truus Wijsmuller-Meijer wordt ook wel ‘de moeder van 1001 kinderen’ genoemd. Deze geboren Alkmaarse wordt sinds 2020 geëerd met een standbeeld op de Gewelfde Stenenbrug, vlakbij haar geboortehuis op de Mient 16.

23. Het Waaggebouw
Je bent weer terug op de plek waar de wandeling begon, het iconische Waaggebouw. Op de kop van het gebouw kijkt de Stedemaagd van Alkmaar uit over de stad. Aan haar rechterzijde is de godin Ceres, de Romeinse godin van de akkerbouw en de moederliefde te zien en aan haar linkerkant wordt zij geflankeerd oor Mercurius. Met een kus van het kussende kaasmeisje om de hoek eindigt deze ode aan de vrouwen van Alkmaar. We zien je graag snel weer terug!